Seřazeno dle závažnosti
Zatěžující látky a nevhodné potraviny | Vhodná alternativa, doporučené potraviny |
Alkohol, nikotin a další drogy, včetně tzv. lehkých | Zelené a nefermentované čaje,Yerba maté (cesmína paraguayská), kvalitní suché víno, zásadotvorné pivo (Plzeň, Krušovice). |
Bílý (rafinovaný) cukr a všechny výrobky bílý cukr obsahující - zákusky, bonbóny, čokoláda, sušenky, kompoty, ochucené minerálky, šťávy. | Hroznový cukr (D - glukóza), javorový sirup, rapadura, ječný slad, melasa, stévie. Při fungicidní a protikvasinkové dietě všechny cukry velmi omezeně! |
Uzeniny, smažená jídla. | Vařit ve vodě, v páře, krátká tepelná úprava. |
Ztužené tuky (margariny) a rafinované oleje. | Za studena lisované oleje (slunečnicový, lněný, dýňový, olivový) a tuky (máslo, sádlo). |
Pšenice, pšeničné pečivo a další výrobky z bílé mouky. Při přecitlivělosti na lepek (gluten) nutno vynechat také ječmen a žito. | Pohanka, jáhly, kukuřice, oves, amarant, quinoa, celozrnná rýže. Obiloviny jsou častým alergenem, vhodné je imunologické vyšetření. |
Kravské mléko a mléčné výrobky (včetně jogurtů s cukrem). | Pohankové, ovesné a jiné rostlinné mléko. Přírodní ovčí a kozí sýry, tofu, smetana, podmáslí, kysané výrobky. |
Maso z velkochovů | Drůbeží maso (krůta, kachna, husa), králík, zvěřina, ryby (hejk, pstruh, kapr, mořská štika, tuňák, losos). |
Dochucovače – kečup, hořčice, ocet. Umělé látky, konzervanty a barviva (glutaman sodný, kyselina benzoová…). | Tahini (sezamová pasta), citrónová šťáva, mořské řasy. |
Slepičí vejce (zejména bílek). | Omezeně samotný žloutek. |
Káva, černý čaj. | Bylinkové čaje, Rooibos, Lapacho. |
Ostrá nestravitelná koření jako pepř, chilli, kari. | Majoránka, tymián, rozmarýn, skořice… |
Kopaná sůl (NaCl). | Mořská sůl. |
Lilkovité plodiny (rajčata, papriky, lilek, uskladněné brambory) – zejména při alergiích, dně a revmatu. | Ostatní druhy zeleniny, brambory pouze ranné (kvůli plísním a jedovatému solaninu v klíčcích). |
Omezit konzumaci tropického ovoce. | Domácí ovoce, lesní plody. |
Pozn. Pozornost věnujte možným osobním alergenům: koření, jahody, jablka, česnek, citrusy, luštěniny (včetně sóji), ořechy. Doporučuji vytestovat pomocí kroužkového kineziologického testu nebo navštívit alergologa či imunologa.
!!!FUNGICIDNÍ DIETA !!! Zvláště při kvasinkových infekcích (candidóza, aspergilóza, pityriáza...) je kromě fruktózy (rafinovaný cukr - sacharóza, sušené a sladké ovoce jako hrušky, švestky, hroznové víno, banán, mango ) nutné vyhnout se také všem potravinám, při jejichž výrobě se používá kvasinek – droždí, veškerému kynutému pečivu (s výjimkou kváskového celožitného chleba), pivu, méně kvalitním vínům, plísňovým sýrům, octu a zelenině nakládané do octa, fermentované sóji a rýži (Natto, Tempeh, Amasaké, Miso, některé sojové omáčky).
Jezte spíše méně, ale častěji během dne. Dodržujte pitný režim – nejméně 1,5 litru tekutin na 50 kg váhy. Upřednostňujte nízkosodné vody (Na+ < 100 mg/l) bez chuťových přísad.